КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Липень 2023  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
         12
    3456789
    10111213141516
    17181920212223
    24252627282930
    31

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 07:24

    Головна » 2023 » Липень » 31 » Вторгнення рф в Україну має руйнівні наслідки: ООН про оцінку вливу війни на людей
    10:16
    Вторгнення рф в Україну має руйнівні наслідки: ООН про оцінку вливу війни на людей

     Організація Об’єднаних Націй підготувала комплексну доповідь – «Оцінка впливу війни на людей», що містить всебічний аналіз впливу наслідків російського вторгнення на умови життя, здоров'я, доступ до освіти, засоби до існування, продовольчу безпеку, соціальну інтеграцію та гендерну рівність, загалом аналіз гуманітарної кризи в Україні. 

    Доповідь оприлюднена на сайті ООН в Україні. У ній, зокрема зазначається, що майже половина домогосподарств не можуть дозволити собі найнеобхідніше, що призводить до продовольчої незахищеності. 

    Галузі охорони здоров'я та освіти зазнали руйнівного впливу. Загалом підраховано, що 22% домогосподарств витрачають понад чверть свого щомісячного доходу на охорону здоров'я, а 11% молоді зазначили, що не мають доступу до якісної освіти.

    Оцінка показує, що хоча рівень життя та доступ до базових послуг стабілізувався після перших місяців конфлікту, взимку 2022/2023 рр. умови життя погіршилися через перебої з постачанням комунальних послуг по всій країні. 

    Інші важливі висновки:

    Засоби до існування: Прогнозується, що у 2023 році рівень безробіття становитиме 18,3%; 65% домогосподарств повідомили про зниження доходів з лютого 2022 року; частка сімей, для яких основним джерелом доходу є оплачувана робота, зменшилася з 67 до 53%.

    Гендерна рівність: 3,6 мільйона людей піддаються ризику гендерно-зумовленого насильства; 55% жінок відчувають себе небезпечно у повсякденному житті; 23% жінок повідомили, що витрачають 50+ годин на тиждень на виконання домашніх обов'язків.

    Продовольча безпека: 44% домогосподарств не можуть дозволити собі найнеобхідніше, що призводить до продовольчої незахищеності; частка домогосподарств з недостатнім споживанням продуктів харчування зросла до третини; 43% домогосподарств повідомили, що обмежують порції, беруть продукти в борг та/або cпоживають дешевші продукти.

    Соціальна інтеграція: 45% населення належить щонайменше до однієї вразливої групи; ВПО, особи з інвалідністю та люди похилого віку мають найнижчий рівень доходів; ВПО та ромські громади стикаються з дискримінацією під час пошуку роботи або житла.

    Наприкінці в документі надано основні рекомендації для уряду України, міжнародних неурядових організацій (МНУО), донорів та міжнародних фінансових установ (МФУ). Серед них зазначені: підтримка уряду в дотриманні прав усіх груп, які постраждали від війни, допомога домогосподарствам і громадам у відновленні їхніх ресурсів, покращення доступу до систем соціального захисту, а також реалізація заходів із відновлення, спрямованих на задоволення потреб постраждалого населення, які постійно змінюються. Крім того, наголошується на необхідності розробки політики, спрямованої на відновлення сільськогосподарського виробництва, інвестування в освіту та професійну підготовку, надання пріоритетності заходам із забезпечення засобів до існування, що відображають економічні та демографічні зміни в Україні, а також розбудову інклюзивного суспільства під час та після війни.

    Над звітом в межах спільної з Урядом та Офісом Президента України ініціативи працювали 12 агентств ООН. Це черговий задокументований офіційним звітом доказ найбільшої гуманітарної катастрофи в Європі з часів Другої світової війни, яку спричинила повномасштабна російська агресія.

    Цифри з доповіді

    • 5.4 млн українців стали внутрішньо переміщеними особами;
    • 8 млн громадян, 90% з яких жінки та діти, були вимушені покинути Україну та шукати прихисток у країнах Європи;
    • 1.2 млн українських дітей були змушені покинути свої домівки, також суттєво постраждала якість їх освіти;
    • 2.4 млн українців втратили свою роботу;
    • 7.1 млн українців ризикують опинитися за межею бідності;
    • 65% сімей в Україні відчули зменшення доходів;
    • 45% населення належить принаймні до однієї вразливої групи;
    • 15 млн українців потребують психологічної підтримки.

    За матеріалами сайту ЦК Профспілки 

    Переглядів: 46 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz