КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Серпень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 03.05.2024, 22:09

    Головна » 2011 » Серпень » 16 » ЧИ БУДЕ В УКРАЇНІ ПРАЦЯ РЕНТАБЕЛЬНОЮ?
    11:11
    ЧИ БУДЕ В УКРАЇНІ ПРАЦЯ РЕНТАБЕЛЬНОЮ?
       12 серпня, завершилися довготривалі переговори між профспілками, Урядом і роботодавцями щодо визначення у проекті Державного бюджету на 2012 рік розмірів прожиткового мінімуму, мінімальної заробітної плати та розміру базового тарифу Єдиної Тарифної Сітки для працівників бюджетної сфери.

    Коментує виконуючий обов’язки Голови ФПУ Сергій КОНДРЮК:

    «Переговори були надзвичайно складними і фізично, і інтелектуально. Мабуть в цьому році вперше сторони шукали реальних компромісів, а не тягнули ковдру лише на себе. Результат такий: урядова сторона все ж таки знайшла можливість підняти планку стартових пропозицій на 47 гривень і встановити розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, а відтак розмір мінімальної заробітної плати 1098 гривень у середньому у 2012 році.

    Профспілкова сторона вважає цей розмір економічно не обґрунтованим і штучно заниженим. На наше переконання таки темпи росту мінімальних гарантій оплати праці ще довго не дозволять вивести працюючу людину із зони бідності, бо праця залишається не рентабельною. Під велике питання урядові пропозиції ставлять і виконання Україною зобов’язань, про які проголосив Президент України В.Ф.Янукович у своєму виступі на 65-й сесії Генасамблеї ООН щодо боротьби з бідністю в Україні.

    В чому полягає профспілкова позиція:

    1. Максимальне використання позитивів від проведення в Україні ЄВРО-2012 зменшення бюджетних обов’язків по виплатам зовнішніх запозичень, легалізації економіки - на забезпечення передбачених законодавством гарантій в сфері оплати праці, а саме:

    - мінімальна заробітна плата(МЗП) має перевищувати фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи (ПМ) з поетапним підвищенням для врахування обов’язків на утримання непрацездатних членів сім’ї

    - виконання зобов’язань за Генеральною угодою щодо зростання базового тарифу Єдиної Тарифної Сітки(ЄТС) і заробітної плати держслужбовців.

    2. зростання МЗП має відбуватися темпами, які забезпечуватимуть співвідношення до середньої зарплати не менше як 40 %

    3. визначення алгоритму розрахунку величини МЗП, який би забезпечував рентабельність праці та реалізовував завдання Президента України щодо наближення заробітної плати в Україні до середніх зарплат, які встановлюються в країнах ТОП-20 (найбільш соціально-економічно розвинуті країни),

    4. закріплення у прикінцевих положень ЗУ «Про Державний бюджет 2012» доручення уряду вносити до 1 травня, до 1серпня і до 1 листопаду у 2012 році пропозиції ВРУ щодо підвищення МЗП на рівень темпів перевищення фактичних бюджетних доходів над запланованими

    5. закріплення в законі «Про Державний бюджет 2012» прогнозів (очікувань) на 2013-2014 роки (обов’язковий додаток до цього закону) щодо росту ПМ, МЗП, базового тарифу ЄТС, а також темпів скорочення розриву між визначеним в ЗУ про Держбюджет розміру ПМ та його розміром визначеним у відповідності до методології розрахунку цієї державної гарантії, які встановлюються в країнах ТОП-20.»


    Медіа-центр ФПУ
    Переглядів: 509 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz