КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Каталог файлів
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Категорії розділу

    Пошук

    Статистика

    Онлайн всього: 2
    Гостей: 2
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 22.12.2024, 10:15

    Головна » Файли » Мої файли

    Центр громадського здоров'я про харчування в умовах війни
    20.10.2022, 10:26

    Через війну багато українців опинилися в умовах обмеженого доступу до здорової та якісної їжі. Вимушене переселення часто стає наслідком зміни харчовик звичок і меншого споживання овочів та фруктів, та більшого – продуктів багатих на цукор, жири та сіль.

    Як харчуватися, щоб зберегти здоров’я в умовах війни – розповідає Центр громадського здоров'я МОЗ України

    Центр громадського здоров'я наголошує на важливості прагнути до здорової ваги, контролювати калорійність своєї їж наскільки це можливо. Переселенці часто стикаються з білково-калорійним дисбалансом, що призводить до появи надлишкової маси тіла. У молодих людей та людей середнього віку це відбувається частіше через високий рівень споживання цукру та крохмалистої їжі – хліба, макаронних виробів тощо.

    Основні поради від Центру громадського здоров'я

    • Використовуйте принцип тарілки здорового харчування. Пам’ятайте, що білки, вуглеводи та жири однаково важливі, але раціон має бути збалансованим.
    • Щодня включайте до їжі різноманітні цільнозернові злаки. Принаймні половина всіх вуглеводів повинна надходити від цільнозернових продуктів.
    • Намагайтеся їсти різні фрукти та овочі. Половину вашого добового раціону має складати рослинна їжа. За день необхідно спожити 5-6 порцій овочів та фруктів. Одна порція фруктів може складатися з одного середнього яблука або одного мандарина. Одна порція овочів включає один помідор чи дві невеличких морквини, чи одну склянку подрібненої свіжої білокачанної капусти. Не забувайте включати до раціону зелень.
    • Дотримуйтеся правил харчової безпеки, що включають і особисту гігієну. Якщо ви не можете часто мити руки водою з милом, використайте антисептик зі вмістом спирту не менш як 70%. 
    • Мийте овочі та фрукти перед вживанням, якщо не маєте такої можливості, протріть їх серветкою з антисептиком. Не зберігайте відкриті консерви та готову їжу поза холодильником. Уникайте придбання домашніх консервацій, віддавайте перевагу консервам промислового виробництва. Здуття кришки, помутніння або зміна кольору вмісту банки з консервами означають, що їх не можна вживати. Пийте воду лише з безпечних джерел.
    • Намагайтеся замінювати частину тваринного білка рослинним. Замість м’ясних консервів віддайте перевагу консервованим бобовим. Якщо є можливість готувати, чудовим вибором буде сочевиця, вона швидко та легко готується та містить багато білка.
    • Молочні продукти є необхідним компонентом раціону в будь-якому віці. Збільште споживання знежиреного або нежирного молока та молочних продуктів, таких як кефір, сметана, йогурт, сир тощо.
    • Пийте більше чистої води, надавайте перевагу несолодким напоям та продуктам, щоб зменшити споживання цукру.

     Бережіть себе і свої рідних! 

                                                                                                                                                                              За матеріалами сайту ЦК  Профспілки

    Категорія: Мої файли | Додав: admintar
    Переглядів: 103 | Завантажень: 0 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Ім`я *:
    Email *:
    Код *:
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz