КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Січень 2016  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
        123
    45678910
    11121314151617
    18192021222324
    25262728293031

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 29.04.2024, 14:22

    Головна » 2016 » Січень » 25 » Уряд ухвалив рішення про оптимізацію шкільної мережі та скасував безкоштовне харчування учнів
    11:43
    Уряд ухвалив рішення про оптимізацію шкільної мережі та скасував безкоштовне харчування учнів

     В рамках децентралізації повноважень центральних органів влади урядом внесено зміни у порядок створення освітніх округів, а також визначено умови функціонування загальноосвітніх навчальних закладів. Відповідну постанову прийнято на засіданні 20 січня 2016 року, повідомляє Урядовий портал.
     В уряді зазначають, що прийняті зміни дадуть ширші повноваження об’єднаним територіальним громадам, органам місцевого самоврядування і районного рівня самим вирішувати питання структури мережі загальноосвітніх навчальних закладів.
     «Опорні загальноосвітні навчальні заклади, що створюватимуться на місцях, будуть оснащені сучасною матеріально-технічною базою, зокрема, кабінетами фізики, хімії, біології, географії, математики, навчальними комп’ютерними комплексами, мультимедійним обладнанням тощо. З цією метою у грудні минулого року Уряд збільшив фінансування освітньої галузі на 121 771 000 гривень», - йдеться у повідомленні.
     «Прийняті рішення забезпечать потреби громадян у якісній та доступній загальній середній освіті на місцях», - запевнили у Кабінеті Міністрів.
     Як відомо, наприкінці минулого року, прем’єр-міністр України висловив переконання у необхідності оптимізації мережі навчальних закладів.
     «Єдиний зараз шлях переконати в тому, що треба оптимізовувати мережу, - це показати кращу школу, сильніших вчителів і кращі умови для кожного учня. І тоді батьки і діти самі зрозуміють, що це не просто установа, де отримують папірець про здобуття середньої освіти, а навчальна установа, яка дає знання і можливість потім вступити до вищого навчального закладу», - сказав Яценюк в ході одного із засідань уряду.
     За його словами, на першому етапі у кожному обласному центрі мають з’явитись так звані hub schools – школи, які б продемонстрували, що таке європейська якість освіти, починаючи з будівлі школи і закінчуючи вчителями, які отримують відповідну заробітну плату і мають можливість навчити наших дітей.

     Кабінет міністрів скасував безкоштовне харчування в школах, яке фінансувалося за рахунок коштів державного бюджету, для учнів 1-4 класів. Про це йдеться в постанові Кабміну №16 і 17 від 18 січня, які опубліковані на сайті КМУ.
     Рішенням Уряду передбачається, що у загальноосвітніх навчальних закладах денної форми навчання за рахунок бюджетних коштів здійснюється харчування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються в спеціальних і інклюзивних класах, а також учнів 1-4 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
     При цьому від плати за харчування дітей у дошкільних закладах звільняються як батьки, у яких сукупний дохід на кожного члена сім’ї не перевищує рівня прожиткового мінімуму, так і батьки дітей, що отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям». 
     В професійно-технічних навчальних закладах за рахунок бюджетних коштів харчуванням забезпечуються учні з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа, а також дітей-інвалідів/інвалідів І-ІІІ груп та дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям».
     "Органи місцевого самоврядування можуть забезпечувати харчуванням дітей інших категорій і передбачати на ці цілі відповідні видатки з місцевих бюджетів", – йдеться в постанові.
     Рішення ухвалено з метою приведення у відповідність до норм Закону № 911 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», прийнятого Верховною Радою України 24 грудня 2015 року.

                                                                                                                                                                                                                                                                                  Освіта.ua

    Переглядів: 418 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz