КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Квітень 2018  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 14:13

    Головна » 2018 » Квітень » 23 » Контроль за додержанням законодавства про працю: питання розгляду президії ЦК Профспілки
    09:30
    Контроль за додержанням законодавства про працю: питання розгляду президії ЦК Профспілки

     18 квітня 2018 року, у Києві відбулося чергове засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України.

    До розгляду було винесено основні питання:

    – практика здійснення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти виборними органами Харківської обласної організації Профспілки в умовах реалізації Закону України «Про освіту»;

    – проект змін до Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки.

    Доповідаючи із першого питання заступник Голови Профспілки Сергій Романюк зокрема наголосив, що забезпечення громадського контролю за додержанням законодавства про працю в установах і закладах освіти в умовах постійних змін в законодавстві потребує все більшої уваги з боку виборних профспілкових органів.

    Найбільш важливим законодавчим документом в освітній галузі, який суттєво впливатиме найближчим часом на стан соціально-трудових відносин в галузі є Закон України «Про освіту».

    Впровадження цього закону, як свідчить практика, може створювати передумови для порушень соціально-економічних прав та інтересів працівників закладів освіти та необхідності, при цьому, втручання профспілкових органів. Прийняття нового закону активізує процес реформування в галузі освіти, що в поєднанні з децентралізацією влади ставить важливе завдання перед профспілковими організаціями – забезпечення якісного та дієвого громадського контролю за дотриманням трудових прав працівників галузі, представництва інтересів членів профспілки в державних органах, органах місцевого самоврядування, в тому числі в об’єднаних територіальних громадах, у відносинах з роботодавцями, в судах тощо.

    У 2017 році виборними органами Профспілки (в основному штатними юристами та громадськими інспекторами праці) проведено 3 653 перевірки додержання законодавства про працю, в тому числі 47 – спільно з територіальним органами Держпраці.

    Із правових питань, в тому числі щодо застосування норм Закону України «Про освіту», надано понад 93 тисячі письмових та усних консультацій членам профспілки та профспілковим організаціям, складено 363 позовних заяв та інших процесуальних документів. Понад 12 тисяч спілчан було представлено в судах та інших органах представниками профспілки, в тому числі фахівцями Правової служби Профспілки. За рішенням судів членам Профспілки виплачено 500 тисяч гривень.

    Також було поінформовано, що на сьогодні заробітна плата працівникам закладів і установ освіти Харківщини виплачується своєчасно, заборгованість відсутня. Звичайно, є ряд невирішених питань, але Харківський обком Профспілки задля їх вирішення плідно співпрацює з керівниками територіальних громад, начальниками відділів освіти ОТГ.

    Щодо другого питання порядку денного, заслухавши і обговоривши інформацію щодо змін до Галузевої угоди між Міністерством та ЦК Профспілки на 2016-2020 роки, президія наголосила на необхідності подальшої співпраці виборних органів Профспілки усіх рівнів та профільного міністерства, місцевих органів управління освіти і науки, відповідних служб об’єднаних територіальних громад, інших владних структур на засадах соціального партнерства. І з метою реалізації домовленостей Сторін Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016-2020 роки питання стану виконання Галузевої угоди виноситься на засідання V пленуму ЦК Профспілки.

    Після детальних обговорень президія розглянула ряд внутрішньоспілкових аспектів діяльності організації та прийняла відповідні документи з усіх питань порядку денного.

                                                                                                                                                                                            За матеріалами сайту ЦК Профспілки

    Переглядів: 418 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz