КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Квітень 2012  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    30

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 02.05.2024, 22:50

    Головна » 2012 » Квітень » 24 » Голова ФПУ ЮРІЙ КУЛИК: «Профспілки вимагають підвищення зарплат»
    14:29
    Голова ФПУ ЮРІЙ КУЛИК: «Профспілки вимагають підвищення зарплат»
       Федерація профспілок України закликає Президента України підтримати ініціативу ФПУ про розробку в 2012 році проектів Загальнодержавної програми  Гідної праці та Концепції реформи оплати праці до 2020 року. Про це заявив голова Федерації Юрій Кулик.

      Профспілковий лідер повідомив, що в цих документах пропонується передбачити механізми справедливого розподілу виробленого продукту через істотне  підвищення у валових витратах на виробництво товарів і послуг частини оплати праці та переходу від мінімальних до оптимальних гарантій заробітної плати. У  той же час, за його словами, профспілки закликали главу держави не допустити зниження гарантій в оплаті праці працівників при реформуванні окремих  галузей економіки.

       Активізація дій профспілок усіх рівнів по досягненню економічно обгрунтованого підвищення розмірів заробітної плати, своєчасності її виплати, підвищення  рівня договірних та державних гарантій - один з основних пріоритетів діяльності ФПУ, - підкреслив Юрій Кулик. - Здійснюючи заходи, передбачені цільовою  програмою «Гідна оплата праці», Федерація прагне активізувати соціальний діалог з усіма гілками влади, а також роботодавцями».

      Голова ФПУ додав: як значне досягнення профспілок слід зазначити норму Генеральної угоди про договірний розмір мінімального рівня оплати праці в не бюджетній сфері.  «Там, де профспілкам вдалося відстояти реалізацію цієї норми, рівень заробітної плати некваліфікованого працівника майже на 300 гривень перевищує законодавчо  встановлений розмір мінімальної зарплати, - сказав він. - Проте сьогодні кожен п'ятий, що працює в Україні, все ще отримує заробітну плату менше або на рівні фактичного    прожиткового мінімуму, а кожен четвертий - у розмірах, які лише дозволяють балансувати на межі бідності. У чинній Генеральній угоді була зафіксована домовленість сторін  погодити механізм розрахунків публічного показника відтворювального рівня оплати праці. Однак з причин деяких розбіжностей між профспілками і роботодавцями щодо  підходів до його розрахунку такого показника сьогодні немає».

      Юрій Кулик також розповів, що завдяки жорсткій позиції профспілок вдалося домогтися забезпечення темпів приросту мінімальної заробітної плати на рівні 14%, що майже  вдвічі перевищує прогнозований рівень інфляції (7,9%), а також забезпечити випереджаюче зростання розміру тарифної ставки (посадового окладу) працівника першого  тарифного розряду в порівнянні з ростом мінімальної заробітної плати - на 25,5%. «У найближчій перспективі очікується поступове зменшення існуючого розриву між цими  показниками, як в процентному, так і в гривневому еквіваленті, крім працівників органів державної влади, - прогнозує глава ФПУ. - Однак при відносно високих темпах  приросту мінімальної заробітної плати та тарифної ставки (посадового окладу) працівника першого тарифного розряду їх абсолютні показники не є такими оптимістичними. На  жаль, поки що не вдалося вирішити питання про встановлення мінімальної заробітної плати не за залишковим принципом виходячи з можливостей бюджету, а на рівні              фактичного прожиткового мінімуму для працездатної особи, яка також повинна включати витрати на соціальне страхування, сплату податку на фізичних осіб, можливість  створення накопичень на придбання або оренду житла і сімейну складову. А це, відповідно, на 800 - 900 грн. більше законодавчо встановленого з 1 січня 2012 року розміру  мінімальної заробітної плати у 1073 гривень. Зрозуміло, що поетапне вирішення цього питання потребує тривалої кропіткої роботи, значних зусиль і ресурсів. Проте зазначена  позиція повинна стати лейтмотивом колективних переговорів щодо визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2013 рік».

      Голова ФПУ також зазначив, що істотною є диференціація рівнів оплати праці працівників різних видів економічної діяльності та регіонів. «Показово, що в останні роки  найвищою є заробітна плата в сфері послуг (фінансових, транспортних, посередницьких тощо), а не в сфері матеріального виробництва, - говорить Юрій Кулик. - Найбільш  оплачуваними є працівники авіаційного транспорту, а серед видів промислової діяльності - працівники, зайняті на виробництві продуктів нафтопереробки та видобутку  паливно-енергетичних корисних копалин. Рівень оплати праці в цих видах економічної діяльності перевищує середній по країні більш ніж в 2-3 рази. А от українські  педагоги  в середньому отримують близько 59%, а працівники охорони здоров'я та соціальної допомоги - близько 56% від середньомісячної зарплати в  промисловості. Це ж грубе  порушення норм Закону України «Про освіту» та Основ законодавства про охорону здоров'я! У той же час відсутність  диференційованого підходу до оплати праці працівників,  ігнорування тарифної системи суб'єктами господарювання, які не охоплені сферою дії Генерального, галузевої і  регіональних угод, не контрольоване поширення  нестандартних форм зайнятості, призводять до тінізації заробітної плати та зайнятості, зменшення страхового стажу, втрати  працівниками права на соціальне забезпечення та  трудових гарантій, передбачених чинним законодавством».

      Також є розуміння в урядових колах про необхідність вирішення питання підвищення зарплат для працівників держустанов районної ланки. Уже в цьому році, після підбиття  підсумків виконання держбюджету, частина додаткових коштів буде направлена ​​на підвищення фонду оплати праці саме цієї частини державних службовців.


                                                                                                                                                                                              За матеріалами сайту ФПУ
    Переглядів: 615 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz