КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Таращанська районна організація
Меню сайту

Корисні посилання
  • Київська обласна організація Профспілки працівників освіти і науки України
  • ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
  • Федерація Профспілок України

  • Форма входу


    Календар
    «  Вересень 2011  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
       1234
    567891011
    12131415161718
    19202122232425
    2627282930

    Пошук

    Архів записів

    Статистика

    Онлайн всього: 1
    Гостей: 1
    Користувачів: 0

    Вітаю Вас, Гість · RSS 04.05.2024, 11:12

    Головна » 2011 » Вересень » 14 » Федерація профспілок: Пенсійна реформа – боротьба продовжується
    11:31
    Федерація профспілок: Пенсійна реформа – боротьба продовжується
      Президент України 10 вересня 2011 року підписав прийнятий Верховною Радою України Закон України «Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи», який набирає чинності з 1 жовтня 2011 року.

      Положення зазначеного Закону суттєво погіршують умови пенсійного забезпечення громадян, знижують розміри пенсій у нових пенсіонерів (порівняно з тим, якби пенсії призначались за діючими нормами) та суперечать статтям 21, 22, 24 Конституції України.

     Протягом всього періоду, коли відповідний законопроект знаходився на розгляді Верховної Ради України (з грудня 2010 року), Федерація профспілок України вживала численні заходи для того, щоб цей законопроект був відкликаний з Верховної Ради України та було б проведено всебічне обговорення положень пенсійної реформи.

     Завдяки активній позиції профспілок було таки затримано розгляд законопроекту у Верховній Раді України на півроку, практично всі пропозиції Федерації профспілок до законопроекту були підтримані Комітетом Верховної Ради України у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів. Однак, на жаль, під час розгляду Закону у другому читанні більшість народних депутатів України не врахувала пропозиції профспілок щодо основних його положень.

      Звернення Федерації профспілок України до Президента України про застосування ним права вето на прийнятий Закон їм не було підтримано.

     Закон прийнято, проте він жодним чином не вирішує проблеми фінансової стабілізації та соціальної справедливості пенсійної системи. Не передбачає він і підвищення розмірів пенсій, як про це постійно заявляли розробники Закону.

      У зв’язку з цим Федерація профспілок України продовжить домагатися від Уряду вжиття заходів, реалізація яких має істотно збільшити надходження до Пенсійного фонду, ліквідувати дефіцит пенсійних коштів та забезпечити поступове підвищення рівня пенсійного забезпечення громадян.

      У першу чергу необхідні заходи у сфері зайнятості та заробітної плати. Сьогодні в країні високий рівень безробіття, багато працівників зайнято неповний робочий день. Значна частина громадян працює без оформлення трудових відносин. Чимало керівники підприємств і організацій, які всіма засобами ухиляються від сплати внесків до Пенсійного фонду, та працівники, які отримують винагороду в "конверті", - обкрадають пенсіонерів: наших батьків, матерів, дітей, родичів, знайомих, друзів і інших. Адже несплачені страхові внески(Пенсійний фонд недоотримує від «тіні» десятки мільярдів гривень) –це занижені розміри пенсій та інших соціальних виплат!

     Пріоритетним завданням Уряду, роботодавців і профспілок є завдання невідкладного реформування систем заробітної плати для її кардинального підвищення, забезпечення дієвих заходів по легалізації зайнятості та доходів, запровадження спеціальних програм сприяння зайнятості молоді та осіб передпенсійного віку.

     Профспілкам всіх рівнів потрібно разом з галузевими міністерствами та відомствами, місцевими органами влади реалізувати заходи з розширення виробництва, зниження собівартості продукції, ліквідації різних посередницьких структур у сфері виробництва, які перешкоджають зростанню заробітної плати, належному наповненню Державного та місцевих бюджетів, бюджету Пенсійного фонду.

       На місцях необхідно посилити контроль за проведенням на підприємствах атестації робочих місць та захистити пенсійні права працівників, зайнятих на роботах із шкідливими та важкими умовами праці. Не допускати ліквідацію підприємств та організацій без вирішення питань збереження прав працівників на пенсійне забезпечення, у т.ч. і на пільгових умовах.

     Окрім того Федерація профспілок домагатиметься від Уряду звільнення Пенсійного фонду від невластивих йому виплат, та забезпечення прозорості пенсійної системи, забезпечення управління Пенсійного фонду України на тристоронній основі представниками від держави, профспілок і роботодавців.

      У центрі уваги ФПУ залишаються питання щодо забезпечення постійного осучаснення раніше призначених пенсій з метою збереження їх купівельної спроможності, удосконалення порядку обчислення пенсій та їх перерахунку.

      Ми продовжимо боротьбу за відміну практики призначення пенсій за двома десятками законів – пенсії для всіх категорій працівників мають призначатися за єдиними нормами пенсійного забезпечення;

      Федерація профспілок України для мінімізації негативних наслідків цього етапу пенсійної реформи домагатиметься оперативного внесення поправок до існуючих законів і підзаконних актів, водночас здійснюватиме жорсткий громадський контроль за виконанням існуючих пенсійних прав та активно боротиметься за прийняття соціально справедливого пенсійного закону, в якому має бути реалізоване конституційне право на повноцінну пенсію та достатній рівень життя.

    Попереду тривала робота, результат якої залежить від нашої профспілкової згуртованості та наполегливості.



    Заступник Голови ФПУ       С.М. Кондрюк
    Переглядів: 673 | Додав: admintar | Рейтинг: 0.0/0
    Районна організація Профспілки 2024
    Створити безкоштовний сайт на uCoz